SAĞLIKLI YETİŞKİNLERDE MULTİ-FREKANS TİMPANOMETRİ VE ORTA KULAK REZONANS FREKANSI: KLİNİK NORMATİF DEĞERLER
1AYBÜ, Odyoloji Bölümü, Ankara, Türkiye2Dışkapı Eğitim Araştırma Hastanesi, KBB, Ankara, Türkiye
3Dışkapı Eğitim Araştırma Hastanesi, Odyoloji Ünitesi, Ankara, Türkiye Giriş: Multifrekans-multikomponent timpanometri, 226 Hz-2000 Hz arasında farklı prob tonlar kullanarak eş zamanlı çoklu değerlendirme yapabilmeye olanak sunan, akustik admitansın (Ya) bileşenlerinin (ör: kondüktans (G), suseptans (B)) incelenebildiği ölçüm tekniğidir. Bu çalışmada sağlıklı yetişkinlerin multifrekans-multikomponent timpanometri bulgularının incelenmesi ve orta kulak rezonans frekansı normatif değerlerinin belirlenmesi amaçlanmıştır.
Bireyler ve Yöntemler: Bu çalışma bir eğitim ve araştırma hastanesinin odyoloji kliniğinde gerçekleştirilmiştir. Çalışmaya otoskopik muayenesi normal olan, saf ses (tarama) odyometrisi sonucunda normal işitme eşiklerine sahip, 19-45 yaş aralığında 60 yetişkin (120 kulak) gönüllü (32 erkek, 28 kadın) dahil edilmiştir. Bireylerin Ya, B, G timpanogramları, klasik timpanometri parametreleri (komplians, kulak kanalı hacmi, timpanometrik tepe basıncı) ve orta kulak rezonans frekansları incelenmiştir. Tüm değerlendirmelerde GSI Tympstar V2 immitansmetri cihazı kullanılmıştır.
Bulgular: Değerlendirme sonucu 226 Hz Ya ölçüm sonuçlarının tüm bireyler için tip A, ve diğer komponentler için ise 1B1G timpanogram kategorisinde olduğu saptanmıştır. Kadın bireyler için ortalama rezonans frekansı 885.8±123.5 Hz iken, erkekler için bu değerin 870.3±124.3 Hz olduğu görülmüştür. Her iki cinsiyet için de sağ kulak ve sol kulak rezonans frekansları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunmamıştır (p>0.05).
Sonuç: Bu çalışmada referans hastane durumundaki bir eğitim ve araştırma hastanesi odyoloji kliniği için sağlıklı yetişkinlerin multifrekans-multikomponent timpanometri bulguları ve orta kulak rezonans frekansı normatif değerleri belirlenmiştir. Multifrekans-multikomponent timpanometrinin değerlendirebildiği diğer frekanslardaki admitans ve komponentlerinin inceleneceği çalışmalar multifrekans-multikomponent timpanometrinin klinik uygulamaları için fayda sağlayacaktır.
Anahtar Kelimeler : Multi-frekans timpanometri, Multi-komponent timpanometri Rezonans frekansı