ÇOCUKLUK ÇAĞI TİMPANOPLASTİ SONUÇLARIMIZIN ANALİZİ
1Gaziosmanpaşa Üniversitesi Tıp Fakültesi KBB AD, KBB, Tokat, Türkiye2Antalya Eğitim Araştırma Hastanesi, KBB, Antalya, Türkiye
3İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Tıp Fakültesi, KBB, İzmir, Türkiye
4Ahi Evran Üniversitesi Tıp Fakültesi, KBB, Kırşehir, Türkiye Amaç: Bu çalışmamızın amacı kliniğimizde yapılan çocukluk yaş grubu timpanoplasti ameliyat sonuçlarımızı değerlendirmek ve başarı oranlarımızı etkileyen faktörleri belirlemektir.
Gereç ve Yöntem: Timpanoplasti ameliyatı yapılan 56 hastanın 62 ( 30 sol kulak, 32 sağ kulak) kulağı incelendi. Hastaların yaşları, cinsiyetleri, perforasyon özellikleri, karşı kulağın durumu, operasyon tekniği, kullanılan greft materyali, kemikçiklerin durumu ve yapılan rekonstrüksiyon, timpanoskleroz mevcudiyeti, takip süreleri, preoperatif ve postoperatif odyometri sonuçları ve greft başarı oranları belirlendi.
Bulgular: Hastalardan 33'ü erkek, 29'u kız ve yaş ortalaması 13.35 (9 ile 16 yaş arası) idi.Postoperatif ortalama takip süresi 14.22 (3 ile 60 ay arası) ay idi. Greft başarısı toplam %88 idi.Preoperatif ve postoperatif hava-kemik yolu aralığı sırasıyla 26.08±11.01 dB ve 20.36±12.99 dB, bu fark istatiksel olarak anlamlıydı (p=0.009).
Sonuç: Çocuk timpanoplasti ameliyatları gelişen cerrahi teknikler ve artan deneyimler sayesinde günümüzde başarılı bir şekilde uygulanmaktadır.
Anahtar Kelimeler : Timpanoplasti, çocuk, işitme