NORMAL İŞİTEN GENÇ YETİŞKİNLERDE AKUSTİK REFLEKS LATANS TESTİ BULGULARI
1Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Hamidiye Sağlık Bilimleri Fakültesi, Odyoloji Bölümü, İstanbul, Türkiye Amaç: Akustik refleks latansı (ARL), işitsel uyaranın başlangıcı ile orta kulak kaslarının kontraksiyonunun başlaması arasında geçen süredir. Bu çalışmanın amacı, normal işiten genç yetişkin bireylerde ARL'yi değerlendirmektir.Gereç ve Yöntem: Çalışmaya 18-30 yaş arası normal işitmeye sahip; bilateral Tip A timpanogram elde edilen; 500, 1000, 2000 ve 4000 Hz'de bilateral akustik refleks cevabı alınan 50 kadın (ortalama: 23.69±2.69 yaş) ve 50 erkek (ortalama: 23.56±2.69 yaş) dahil edilmiştir. Tüm katılımcılara saf ses odyometrisi, timpanometrik inceleme, akustik refleks değerlendirmesi ve akustik refleks latans testi (ARLT) yapılmıştır. Elde edilen ARLT bulguları, kulaklar ve değerlendirilen frekanslar arasında karşılaştırılmıştır.
Bulgular: ARLT parametreleri kulaklar arasında karşılaştırıldığında tüm frekanslarda istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmamıştır (p>0.05). Başlangıç latansı ve geç latans parametreleri frekanslar arasında karşılaştırıldığında, yapılan karşılaştırmaların tamamında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmuştur (p<0.001). Cinsiyetler arasında yapılan karşılaştırmalarda başlangıç ve geç latans değerlerinde istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmamıştır (p>0.05).
Sonuç: Bulgularımıza göre frekans arttıkça ARL başlangıç latansı ve geç latans uzamaktadır. Katılımcılarda 500, 1000 ve 2000 Hz'de tüm ARLT parametrelerine ait veriler elde edilirken bazı katılımcılarda 4000 Hz'e ait ARLT parametreleri elde edilememiş, bu durumun 4000 Hz'de ARL elde edilme olasılığının daha düşük olduğuna işaret ettiği düşünülmüştür. Çalışma sonuçlarımız, ARL ile ilgili gelecekteki araştırmalarda normatif veri olarak kullanılabilir.
Anahtar Kelimeler : Akustik refleks, orta kulak, timpanometri