KBB-Forum Erken Çevrim İçi Makaleler

UNİLATERAL İŞİTME KAYIPLI ÇOCUKLARDA DİL GELİŞİMİ: UNİLATERAL ATREZİ VE UNİLATERAL TOTAL İŞİTME KAYBI

Merve İkiz BOZSOY 1, PhD Esra YÜCEL 2, PhD
1Anadolu Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi, Dil ve Konuşma Terapisi Bölümü, Eskişehir, Türkiye
2Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi, Odyoloji Bölümü, Ankara, Türkiye
Amaç: Bu çalışmada, unilateral aural atrezi (UAA) unilateral total işitme kaybı (UTİK) ve normal işiten (Nİ) çocukların alıcı ve ifade edici dil becerileri karşılaştırılarak, farklı unilateral işitme kaybı (UİK) tiplerinin dil becerileri üzerindeki etkilerinin benzer olup olmadığının araştırılması amaçlanmıştır.

Gereç ve Yöntemler: Bu çalışmaya 12 UTİK'e, 15 UAA'ya ve 15 Nİ'ye sahip, 2 - 8 yaş aralığındaki çocuklar dahil edildi. Katılımcıların alıcı ve ifade edici dil gelişimini değerlendirmek amacıyla Türkçe-Erken Dil Gelişim Testi (TEDİL) kullanıldı.

Bulgular: Grupların alıcı, ifade edici ve konuşma dili puanları ve düzeyleri arasında istatistiksel olarak anlamlı fark vardı (p<0,05). Post-hoc analizlerde UTİK ve UAA gruplarının puanları ve düzeyleri arasında anlamlı bir fark olmadığı (p>0,017), Nİ grubun ise her iki gruptan anlamlı düzeyde daha yüksek puan ve düzeylere sahip olduğu bulundu (p<0,017).

Sonuç: UTİK ve UAA grupları arasında fark olmaması ve dil becerilerinin Nİ'li gruba göre daha zayıf olması, farklı derece ve türde UİK'e sahip bireylerin gecikmiş alıcı ve ifade edici dil gelişimi açısından benzer risk altında olabileceğini düşündürmektedir. Bu çocukların alıcı ve ifade edici dil gelişimi alanlarında akranlarından geri kalma olasılığını azaltmak için dil gelişimlerinin dikkatle değerlendirilmesi önemlidir. Ayrıca UİK'li çocukların dil becerilerindeki gecikmenin rehabilite edilebilmesi amacıyla ne tür işitsel amplifikasyon veya özel eğitim yaklaşımlarının etkili olduğunu belirlemek için daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır. Anahtar Kelimeler : Tek taraflı işitme kaybı; aural atrezi; unilateral total işitme kaybı; dil gelişimi