ORTA KULAK İLTİHABI OLAN ÇOCUKLARDA İŞİTSEL İŞLEMLEME PERFORMANSININ VE AKADEMİK BAŞARIYI ETKİLEYEN RİSKLERİN ARAŞTIRILMASI
1Gazi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi, Odyoloji, Ankara, Türkiye2Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Odyoloji ve Konuşma Bozuklukları Doktora Programı, Ankara, Türkiye
3Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi, Kulak Burun Boğaz Anabilim Dalı, Ankara, Türkiye Amaç: Otitis media, iletim tipi işitme kaybı, sensörinöral işitme kaybı ve geçici eşik kaymaları gibi çeşitli periferik işitsel etkilere yol açabilir. Otitis medianın periferik işitsel fonksiyon üzerine etkisi iyi bilinmekle birlikte, merkezi işitsel işleme üzerinde etkileri vardır. Bu çalışmanın temel amacı, kronik efüzyonlu otitis media öyküsü olan çocuklarda işitsel uyaranların iletilmesindeki olumsuzluğun, merkezi düzeyde işitsel işleme becerileri ve akademik performans üzerinde olası etkilerini incelemektir.
Gereç ve Yöntem: Çalışmaya 5-12 yaş arası 20 kronik efüzyonlu otitis media hastası çocuk ve 20 kontrol dahil edildi. Katılımcılara ''İşitsel Şekil Zemini'' testi, ''Dikotik Tek Heceli Kelime'' testi ve ''Akademik Başarıyı Etkileyen Riskleri Tarama Ölçeği'' uygulandı.
Bulgular: Otitis medialı çocukların Auditory Figure Ground testi ve Dichotic Monosyllabic Word test puanları kontrollerden istatistiksel olarak anlamlı derecede düşüktü (p<0,05). Akademik başarıyı etkileyen risklerin alt kategorileri incelendiğinde, otitis medialı çocukların risk puanları kontrollerden istatistiksel olarak anlamlı derecede yüksekti (p<0,05).
Sonuç: Efüzyonlu kronik otitis media çocukların işitsel işleme becerilerini ve akademik başarısını etkilemiştir. Bu sonuçlar otitis mediada erken tanı ve erken müdahalenin önemini vurgulamaktadır.
Anahtar Kelimeler : Akademik başarı, işitsel işlemleme, otitis media