KBB-Forum Erken Çevrim İçi Makaleler

TROMBOSİT-LENFOSİT ORANI OSAS HASTALARINDA TONSİLLEKTOMİ SONRASI KANAMANIN ÖNGÖRÜLMESİNDE YARDIMCI OLABİLİR

Eray UZUNOĞLU 2, MD; Ayşe IRIZ 1, MD; Mehmet DÜZLÜ 1, MD;
1Gazi Üniversitesi, KBB, Ankara, Turkey
2İzmir Ekol Hastanesi, KBB, İzmir, Turkey
Amaç: Rekürren/kronik tonsillit veya üst hava yolu tıkanıklığı nedeniyle tonsillektomi yapılan erişkin hastaların hematolojik parametrelerini araştırmayı ve tonsillektomi sonrası kanamayı öngörmeye yardımcı olabilecek parametreleri belirlemeyi amaçladık.

Gereç ve Yöntem: Bu retrospektif çalışmaya Ocak 2014 ile Mart 2020 tarihleri arasında tonsillektomi yapılan 128 yetişkin hasta dahil edildi. Hastaların demografik bilgileri, ameliyat endikasyonları, ameliyat sonrası komplikasyonlar, hemoglobin, nötrofil, lenfosit, trombosit sayısıları Nötrofil-Lenfosit Oranı (NLR) ve Trombosit-Lenfosit Oranı (PLR) değerleri kaydedildi.

Bulgular: Hastaların %45,3'üne (n:58) tekrarlayan/kronik tonsillit nedeniyle, %54,7'sine (n:70) Obstrüktif uyku apne sendromu (OUAS) nedeniyle tonsillektomi uygulandı. Hemoglobin ve lenfosit sayısı OUAS grubunda, NLR ve PLR ise rekürren tonsillit grubunda anlamlı olarak yüksekti (sırasıyla p<0,001, p=0,006, p=0,027, p<0,001). Hastaların %11,7'sinde (n:15) ameliyat sonrası kanama meydana geldi. OUAS grubunda PLR, postoperatif kanaması olan hastalarda olmayan hastalara göre anlamlı olarak daha yüksekti (sırasıyla 124,6±30,0 ve 103,2±33,0, p=0,033). OUAS nedeniyle tonsillektomi yapılan erişkin hastalarda PLR değerinin 121,7'den yüksek olması %70 duyarlılık ve %79 özgüllükle kanamayı öngörmektedir.

Sonuç: Daha yüksek PLR ve NLR değerleri kronik/rekürren tonsillit teşhisinde faydalı olabilir. OUAS hastalarında preoperatif yüksek PLR değeri, tonsillektomi sonrası kanamayı öngörmede faydalı olabilir. Anahtar Kelimeler : Palatin tonsil. Tonsillektomi, Kanama, Uyku Apnesi, Obstrüktif