KBB-Forum Erken Çevrim İçi Makaleler

MEVSİMSEL DEĞİŞİKLİKLERİN BENİGN PAROKSİSMAL POZİSYONEL VERTİGO'NUN İNSİDANSI ÜZERİNDE ETKİSİ VAR MIDIR?

Soner DÜŞKÜN 1, MD; İbrahim ERDİM 1, MD; Zafer ÇİFTCİ 1, MD;
1Sancaktepe Şehit Profesör Doktor İlhan Varank Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Kulak Burun Boğaz Anabilim Dalı, İstanbul, Turkey Amaç: Yaptığımız çalışmadaki amacımız mevsimsel değişimlerin benign paroksismal pozisyonel vertigonun (BPPV) insidansına etkisini araştırmaktır.

Metot: Çalışma üçüncü basamak hastanenin Kulak Burun Boğaz bölümünün Vestibüler Sistem Laboratuvarı'nda 1 Haziran 2021 ile 31 Mayıs 2022 tarihleri arasında gerçekleştirilmiştir. Patolojik otoskopik bulguları olan baş dönmesi hastaları değerlendirmeye dahil edilmemiştir. BPPV tanısı için Dix-Hallpike manevrası, supine roll testi (Pagnini-McClure manevrası) ve Head Hanging test kullanılırken, tedavi amaçlı Epley, Semont, Barbeque Roll, Guffoni ve Yacavino manevraları kullanılmıştır.

Bulgular: Çalışmamıza 1,650 hasta katılmıştır. Toplam hastaların, %69.9'u (n:1,153) kadın ve %30.1'I (n:497) erkektir. Kadınların arasında BPPV insidansı %27.7 (n:204) olarak bulunmuştur. BPPV tanısı alan erkek hastaların yüzdesi %20.9 (n:104) olarak bulunmuştur. BPPV insidansının hem kadın grubu (n:0.806) hem de erkek grubu (n:0.468) hastalarda mevsimsel değişikliklerden etkilenmediği bulunmuştur. Erkeklerde (p=0.794) ya da kadınlarda (p=0.615) BPPV tanı sayısı yılın aylarında herhangi bir değişiklik göstermemiştir. Hastaların tamamı değerlendirildiğinde dönem içinde aylık BPPV tanı sayısında da bir farklılık bulunmamıştır. (p=0.475)

Sonuç: Çalışmamızda yıl boyunca mevsimsel değişikliklerin BPPV insidansına etkisi bulunamamıştır ancak kadın ve erkek hastalar karşılaştırıldığında BPPV insidansı kadın hasta grubunda önemli derecede yüksek bulunmuştur. Anahtar Kelimeler : Dinamik pozisyonel testler, Mevsimsel değişiklik, Ay, Periferik Vertigo