KONVANSİYONEL KÜRETAJ ADENOİDEKTOMİ SONRASI REZİDÜ ADENOİD DOKUNUN DEĞERLENDİRİLMESİ
1Ishakoğlu Çayeli Devlet Hastanesi, KBB, Rize, Türkiye2Ankara Çocuk Hematoloji Onkoloji Hastanesi, KBB, Ankara, Türkiye
3Mustafa Kemal Üniversitesi, KBB, Hatay, Türkiye
4Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesi, KBB, Ankara, Türkiye
5Karabük Üniversitesi, KBB, Karabük, Türkiye Amaç: Adenoidektomi kulak burun boğaz cerrahisi pratiğinde en çok uygulanan girişimlerdendir. Palpasyon yöntemi ile yapılan konvansiyonel adenoidektomi uzun süreden beri uygulanagelen basit ve hızlı bir adenoidektomi yöntemidir. Konvansiyonel adenoidektomi usta ellerde uygulanmadığı sürece yüksek rekürrens riski taşır. Konvansiyonel adenoidektomi sonrası rezidü oranların % 50’lere yakın olduğunu savunan yazarlar bulunmaktadır. Çalışmamızda konvansiyonel adenoidektomi yapılan hastalarda rezidü adenoid dokusunun ayna ve endoskopi yöntemleri ile değerlendirilmesi amaçlanmıştır.
Gereç ve Yöntem: Çalışmaya 01.01.2013-01.07.2013 tarihleri arasında konvansiyonel adenoidektomi yapılan 50 olgu dahil edildi. Daha önce geçirilmiş cerrahi öyküsü, anatomik anomali mevcudiyeti, akut enfeksiyonu olan olgular çalışmaya dahil edilmedi. Nazofarenksteki en dar segment ve adenoid doku miktarı cerrahiden hemen önce dijital palpasyon, ayna ve endoskopik yöntemlerle değerlendirildi ve kayıt altına alındı. Tüm hastalara cerrahi yöntem olarak konvasiyonel adenoidektomi tekniği uygulandı. Rezidü adenoid dokusu operasyonun sonunda trans-oral ayna ve trans-nazal endoskopik yöntemlerle değerlendirildi. Rezidü dokunun lokalizasyonu ve miktarı ölçülerek karşılaştırıldı.
Sonuç: Cerrahi öncesi değerlendirmelerde nazofarenksin en dar segmenti ortalama % 81.1 (% 30-95) olarak koana olarak ölçüldü. Konvansiyonel adenoidektomi sonrası hastaların 24’ünde (%48) rezidü adenoid dokusu saptandı. Rezidü lokalizasyonları ise sıklıkla nazofarengeal çatı (% 34), posterior farengeal duvar (%10) ve östaki tüpü ağzı (% 6) idi.
Tartışma: Konvansiyonel küretaj adenoidektomi nazofarengeal çatı, posterior farenks duvarı ve tuba ağzında rezidü adenoid doku kalmasına neden olabilir. Nazofarengeal eksplorasyon konvansiyonel küretaj adenoidektomi için çok önemlidir. Trans-oral ayna yöntemi ya da trans-nazal endoskopik yöntem nazofarengeal eksplorasyon için kullanılabilecek etkin yöntemlerdendir. Trans-oral ayna yöntemi küçük çocuklarda ve asistan eğitiminde kullanılabilecek daha basit bir yöntem olabilir.
Anahtar Kelimeler : Adenoidektomi, Endoskop aracılı adenoidektomi, ayna aracılı adenoidektomi