ERKEN EVRE LARENKS KANSERİNDE TRANSORAL CO₂ LAZER CERRAHİSİNİN ONKOLOJİK VE FONKSİYONEL SONUÇLARI
1Aydın Adnan Menderes Üniversitesi, Kulak Burun Boğaz Anabilim Dalı, Aydın, Türkiye2Ankara Üniversitesi, Kulak Burun Boğaz Anabilim Dalı, Ankara, Türkiye Amaç: Bu çalışmanın amacı, erken evre larenks kanserli hastalarda transoral CO₂ lazer cerrahisinin onkolojik ve fonksiyonel sonuçlarını değerlendirmektir.
Gereç ve Yöntem: 2000–2010 yılları arasında transoral CO₂ lazer cerrahisi uygulanan, histopatolojik olarak doğrulanmış erken evre larenks skuamöz hücreli karsinom tanılı 62 hasta retrospektif olarak incelendi. Onkolojik sonuçlar, rekürrens paternleri, klinik parametrelerle değerlendirilen fonksiyonel sonuçlar, organ koruma oranları ve sağkalım sonuçları analiz edildi. Uygun durumlarda sağkalım analizleri Kaplan–Meier yöntemi kullanılarak gerçekleştirildi.
Bulgular: Medyan takip süresi 24 ay (ortalama 25,9 ay; aralık 3–89 ay) idi. Yedi hastada (%11,3) rekürrens gelişti; bunların beşi lokal rekürrens, ikisi ise izole servikal nodal rekürrens şeklindeydi. Klinik parametrelerle değerlendirilen fonksiyonel sonuçlar başarılı olup, kalıcı trakeotomi ve kalıcı gastrostomi gereksinimi her biri üç hastada (%4,8) gözlendi. Beş hastaya kurtarma (salvage) total larenjektomi uygulandı. Organ koruma oranı %91,9 iken, genel sağkalım ve hastalığa özgü sağkalım oranları sırasıyla %91,9 ve %96,8 olarak bulundu. Kaplan–Meier sağkalım analizinde glottik karsinomlu hastalarda genel sağkalımın supraglottik karsinomlu hastalara göre anlamlı derecede daha yüksek olduğu gösterildi (%95,9’a karşı %76,9; log-rank p=0,017).
Sonuç: Transoral CO₂ lazer cerrahisi, uygun şekilde seçilmiş erken evre larenks kanserli hastalarda olumlu onkolojik sonuçlar ile birlikte tatmin edici klinik fonksiyonel sonuçlar sağlayan etkili bir tedavi yöntemidir. Bu seride elde edilen yüksek organ koruma oranı ve umut verici sağkalım sonuçları, transoral CO₂ lazer cerrahisinin organ koruyucu etkili bir tedavi seçeneği olduğunu desteklemektedir. Bu çalışma, transoral CO₂ lazer cerrahisi uygulanan erken evre larenks kanserli hastalarda hem onkolojik hem de klinik parametrelerle değerlendirilen fonksiyonel sonuçları bildiren Türkiye’deki en erken kapsamlı tek merkez deneyimlerinden birini sunmaktadır.
Anahtar Kelimeler : Erken evre larenks kanseri; transoral CO₂ lazer cerrahisi; organ koruma; onkolojik sonuçlar; transoral lazer mikrocerrahisi

