KBB-Forum 2023 , Cilt 22, Sayı 1

ENDOSKOPİK SİNÜS CERRAHİSİ SONRASI SALIN, HYALURONİK ASİT VE KSİLİTOL NAZAL İRRİGASYON SOLÜSYONLARININ KARŞILAŞTIRILMASI: PROSPEKTİF, RANDOMİZE BİR ÇALIŞMA

Osman ERDOĞAN 1, MD; Onur İSMİ 2, MD; Yusuf VAYISOĞLU 2, MD; Kemal GÖRÜR 2, MD; Cengiz ÖZCAN 2, MD;
1Şanlıurfa Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Kulak Burun Boğaz Hastalıkları, Şanlıurfa, Turkey
2Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi, Kulak Burun Boğaz Hastalıkları, Mersin, Turkey
Amaç: Endoskopik sinüs cerrahisi (ESC) sonrası salin, ksilitol ve hyaluronik asit nazal yıkama solüsyonlarının ödem, akıntı, kabuklanma ve mukosiliyer klirens üzerindeki etkinliğini değerlendirmek.

Yöntemler: Nazal polipli veya polipsiz kronik sinüzit nedeniyle ESC uygulanan 34 hasta prospektif olarak çalışmaya dahil edildi. Hastalar kullandıkları nazal yıkama solüsyonlarına göre rastgele üç gruba ayrıldı: salin grubu, hyaluronik asit grubu ve ksilitol grubu. Burun tıkanıklığı görsel analog skala ile ölçüldü. Birinci hafta ve birinci ayda nazal endoskopik muayene ile ödem, akıntı ve kabuklanma düzeyleri ölçüldü. Birinci ayda sakkarin klirens testi uygulanarak mukosiliyer klirens değerlendirildi.

Bulgular: Birinci ayda üç grup arasında kabuklanma açısından fark yokken, birinci hafta ksilitol grubunda salin grubuna göre daha az kabuklanma olduğu görüldü (p=0,025). Salin, hyaluronik asit ve ksilitol gruplarında 1. ayda 1. haftaya göre daha az kabuklanma gözlendi (sırasıyla p=0.006, p=0.008 ve p=0.014).

Sonuç: Salin, hyaluronik asit ve ksilitol yıkama solüsyonları ESC uygulanan hastalarda kabuklanmayı azaltmıştır. Xylitol solüsyonu bu etkiyi erken dönemde göstermiştir. ESC'den sonra burun yıkama için salin, hyaluronik asit ve ksilitol solüsyonları etkili bir şekilde kullanılabilir. Ksilitol solüsyonları kuru iklimlerde kabuklanma öyküsü olan veya kabuklanmaya eğilimli hastalara önerilebilir. Anahtar Kelimeler : Nazal yıkama, salin, hyaluronik asit, ksilitol, mukosiliyer klirens, endoskopik sinüs cerrahisi