KBB-Forum 2023 , Cilt 22, Sayı 1

ANİ SENSÖRİNÖRAL İŞİTME KAYBINDA SİSTEMİK İNFLAMATUAR İNDİKATÖRLERİN PROGNOSTİK ÖNEMİ: İŞİTME KAYBI DERECESİ, ODYOGRAM TİPİ VE İYİLEŞME SEVİYESİNE GÖRE RETROSPEKTİF ANALİZ

Dr. Mehmet Akif ALAN1
1Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Konya Şehir Hastanesi, Kulak Burun Boğaz Kliniği, Konya, Türkiye Amaç: Bu retrospektif çalışmada Ani sensörinöral işitme kaybında (ASNİK) sistemik immün-inflamatuar indeks (Sİİ), CRP/albümin oranı (CAO), fibrinojen/albümin oranı (FAO) gibi sistemik inflamatuar belirteçlerin prognostik öneminin değerlendirilmesi amaçlanmıştır.

Yöntem ve Gereçler: Ağustos 2020 ile Aralık 2022 tarihleri arasında hastanemizde ASNİK tanısı ile tedavi edilmiş hastalar ve polikliniğimize başvurmuş olan sağlıklı bireylerden oluşan kontrol grubu çalışmaya dahil edildi. Hastaların tanı anındaki laboratuar sonuçları, odyometrik ölçümleri ve 3. ayda yapılan odyometrik ölçümleri çalışmada kullanıldı. ASNİK grubu ayrıca işitme kaybı seviyesi, odyogram tipi ve iyileşme derecesine göre gruplandı ve bu gruplar Sİİ, FAO ve CAO parametreleri açısından analiz edildi.

Bulgular: 145 hasta ve 78 kontrol grubu çalışmaya dahil edildi. ASNİK ve kontrol grubu Sİİ, FAO ve CAO açısından karşılaştırıldığında her üç parametrenin de ASNİK grubunda daha yüksek olduğu ve bu farkın istatistiksel anlamlı olduğu görüldü (sırasıyla p=0,001, p<0,001, p<0,001, Mann-Whitney U Test). İşitme kaybı seviyesi, odyogram tipi ve iyileşme derecesine göre Sİİ, FAO ve CAO değerleri karşılaştırıldı ve hiçbir grup arasında anlamlı farklılık izlenmedi (Kruskal Wallis Test).

Sonuç: Sİİ, FAO ve CAO gibi inflamatuar belirteçlerin yüksekliği ASNİK'da inflamasyon hipotezini desteklese de; ASNİK'na veya kohleaya spesifik olmadıkları için prognoz tayininde, hastaların tedavi planının belirlenmesinde kullanılabilmeleri mevcut bilgilerimizle mümkün değildir. Anahtar Kelimeler : İşitme kaybı, ani, prognoz, inflamatuar indeks