KBB-Forum 2022 , Cilt 21, Sayı 4

İLERİ EVRE LARİNKS KANSERLERİNDE TİROİDEKTOMİ YAPMAK GEREKLİ MİDİR?

Dr. Muhammed AYRAL1, Dr. Sermin CAN1, Dr. Enes SIRMA1, Dr. Mehmet AKDAĞ1
1Dicle Üniversitesi, Kulak Burun Boğaz ve Baş Boyun Cerrahisi Anabilim Dalı, Diyarbakır, Türkiye Giriş: Bu çalışmanın amacı, ileri evre larinks kanserlerinde total larenjektomi ile aynı seansta çıkarılan tiroid bezinin histopatolojik incelemesinde tiroid bezi invazyonunu belirlemek ve tiroid bezi invazyonu ile tümörün yerleştiği anatomik bölge, tümörün T evrelemesi ve ekstralaringeal yayılımı arasında ilişki olup olmadığını araştırmaktır.

Materyal Metod: 2010- 2018 tarihleri arasında Dicle Üniversitesi Kulak Burun Boğaz kliniğinde ileri evre larinks kanseri (T3 ve T4a) nedeniyle Total Larenjektomi ameliyatı yapılan hastaların tıbbi kayıtlarını retrospektif olarak inceledik. Hastalar tiroid bezi tutulumu olan hastalar (TGİ +) ve tiroid bezi tutulumu olmayan hastalar (TGİ -) olmak üzere iki gruba ayrıldı. Ayrıca hastalarda tiroid bezi invazyonu varlığı, subglottik bölge invazyonu, tiroid ve krikoid kıkırdakların invazyonu, prelarengeal lenf nodu pozitifliği, patolojik inceleme sonucu tümör boyutu, anjiyolenfatik ve perinöral invazyon varlığı bulguları not edildi. İki grup arasında bu bulgulara göre karşılaştırma yapıldı.

Bulgular: Tiroid gland invazyonu olan hastalarda yaş, cinsiyet, klinik evre, lenf nodu tutulumu ve tümör boyutu açısından istatiksel olarak anlamlı bir farklılık tespit edilmemiştir. Tiroid gland invazyonu olan hastalarda krikoid kartilaj invazyon oranı, subglottik bölge tutulum oranı, Tiroid kartilaj invazyon oranı ve krikoid kartilaj invazyon oranı anlamlı olarak yüksek bulundu. Bu hastalarda perinöral invazyon oranı ve lenfovasküler invazyon oranı açısından istatiksel olarak bir fark saptanmadı.

Sonuç: İleri evre larinks kanserlerlerinde tiroid gland invazyon oranı düşüktür. Kikoid kartilaj tutulumu, tiroid kartilaj tututlumu ve subglottik yayılım tiroid gland invazyonu için risk faktörleridir. Total larenjektomilerde bu risk faktörlerine göre tiroidektomiye karar vermek gerekmektedir ve gereksiz tiroidektomiden kaçınmak gerekir. Anahtar Kelimeler : Larinks, tiroidektomi, tiroid kartilaj, krikoid kartilaj