KBB-Forum 2022 , Cilt 21, Sayı 4

MASKE KULLANIMININ SES AKUSTİĞİNE ETKİSİ

Dkt. Seren KUBBE1, Dr. Ceki PALTURA2, Uzm.Ody. Emre SÖYLEMEZ3
1SBÜ İstanbul Gaziosmanpaşa EAH, Dil ve Konuşma Terapisi, İstanbul, Türkiye
2SBÜ İstanbul Gaziosmapaşa EAH, Kulak Burun Boğaz, İstanbul, Türkiye
3Karabük Üniversitesi, Odyoloji, Karabük, Türkiye
Amaç: Bu çalışmanın amacı, maske kullanımının sesin akustik parametrelerine etkisini araştırmaktır.

Yöntem: Çalışmaya 18-65 yaş aralığında, sağlıklı sese sahip, sigara kullanmayan, covid geçirmeyen ve ses bozuklukları ile ilgili daha önceden bir tanı ve tedavi almayan 60 katılımcı (30 kadın 30 erkek) dahil edildi. Bu katılımcılardan sessiz bir odada (<30 dB arka plan gürültüsü) maskesiz ve çeşitli maskelerle (N90, N95) 5 saniyelik /a/ vokali Audacity yazılımı ile kaydedildi. Alınan ses kayıtları Praat yazılımı ile analiz edildi.

Bulgular: Çalışmaya dahil edilen bireylerin yaş ortalaması 34.53±11.61 (18-60) idi. Maskesiz, N90 maske takılıyken ve N95 maske takılıyken yapılan ses analizinde F0, shimmer ve NHR'de anlamlı bir değişiklik yoktu (p>0.05). Ancak jitter değeri, N90 maske takılıyken gerçekleştirilen analizde maskesiz ve N95 maske takılıyken gerçekleştirilen analize göre daha düşüktü (p<0.05).

Sonuç: Çalışmamızda maske kullanımının sesin akustik parametrelerini etkilediği tespit edilmiştir. Bu nedenle ses ile ilgili akustik değerlendirmeler maskesiz yapılmalıdır. Anahtar Kelimeler : Jitter, ses, akustik, maske, shimmer