KBB-Forum 2022 , Cilt 21, Sayı 4

ORAL ŞELATÖR KULLANAN BETA TALASEMİ MAJÖR HASTALARINDA OTOTOKSİSİTE DEĞERLENDİRMESİ

Dr. Yücel KURT1
1Finike Devlet Hastanesi, KBB, Antalya, Türkiye Giriş: Bu çalışmada oral şelatör tedavisi (deferiprone, defarasiroks) alan talasemi hastalarının işitme fonksiyonlarının değerlendirilmesi amaçlanmıştır.

Yöntem ve Gerçler: İkinci basamak bir devlet hastanesinde izlemleri devam eden, oral şelatör tedavileri kullanan, transfüzyon bağımlı talasemi majör hastalarının, saf ses odyometri yapılarak sensoryonöral işitme durumları değerlendirildi.

Bulgular: Toplam 39 beta talasemi majör tanılı hasta çalışmaya dahil edildi. Hastaların 23'ü (%59) erkek idi. Hastaların ortalama yaşı 28,66±8,91 yıl olup, en küçük yaştaki hasta 7, en büyük hasta ise 43 yaşında idi. Ortalama tanı yaşı 8,7±1,9 ay idi. Hastaların hiçbirinde, 500 ile 8000 Hertz arasında değerlendirilen odyometri verilerinde, ototoksisite lehine patolojik bir değer saptanmadı.

Sonuçlar: Bu çalışmada oral şelasyon tedavilerinden herhangi birini kullanan transfüzyon bağımlı talasemi majör hastalarında sensoryonöral işitme kaybı saptanmamıştır. Anahtar Kelimeler : Sensoryonöral işitme kaybı, şelasyon tedavisi, talasemi