KBB-Forum 2022 , Cilt 21, Sayı 1

LENFOSİT-MONOSİT ORANININ LARENKS KANSERİNDE NÜKS İHTİMALİNİ VE PROGNOZU DEĞERLENDİRMESİNDEKİ YERİ

Senem Kurt DİZDAR 1, MD; Meltem AKPINAR 1, MD; Nazlı EKŞİ 2, MD; Didem RIFKI 3, MD; Denizhan DİZDAR 4, MD; Şermin Tülay BAŞAK 5, MD; Berna Uslu COŞKUN 1, MD;
1SBÜ Şişli Hamidiye Etfal SUAM, KBB Anabilim Dalı, İstanbul, Turkey
2Manavgat State Hospital, KBB Kliniği, Antalya, Turkey
3Doğu Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi, KBB Kliniği, Lefkoşa, Kuzey Kıbrıs TC
4Özel Muayenehane, KBB Kliniği, İstanbul, Turkey
5SBÜ Şişli Hamidiye Etfal SUAM, Patoloji Anabilim Dalı, İstanbul, Turkey
Amaç: İnflamasyon, tümör reddinde rol oynamasına rağmen onkogenezin ilerlemesine de katkıda bulunabilmektedir. Amacımız, Larenks kanseri olgularında lenfosit-monosit oranının (LMO) prognoz ve rekürrens ile ilişkisinin değerlendirilmesidir.

Yöntemler: 2003-2014 yılları arasında kliniğimizde larenks squamöz hücreli kanseri tanısı ile tedavi edilen hastalar geriye dönük olarak incelendi. Toplam 164 hasta çalışmaya dahil edildi. Hastalar perivasküler invazyon durumuna [PVİ(+) ve PVİ(-)], tiroid kıkırdak invazyon durumuna [TKİ(+) ve TKİ(-)], metastatik lenf nodu durumuna [LAP(+) ve LAP(-)], perinöral invazyon durumuna [PNİ(+) ve PNİ(-)] ve tümör evresine (T1-T4) göre gruplara ayrıldı. Gruplar arasında tedavi öncesi LMO farklılıkları değerlendirildi. LMO'nin sağkalım süresi ve nüks ile ilişkisi değerlendirildi.

Bulgular: T evresi (T1-T4a) ile LMO düzeyi (p=0,001) arasında istatistiksel olarak anlamlı ters korelasyon vardı. LMO, TKİ(+) (p=0.004), LAP(+) (p=0.004) ve PVİ(+) (p=0.006) gruplarında anlamlı derecede düşüktü. Nüks (+) grubundaki ortalama LMO, tüm evreler için nüks (-) grubuna göre daha düşüktü, ancak sadece erken evre kanserli hastalarda (T1 ve T2) istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptandı (p=0.024 ve 0.052, sırasıyla). LMO≤3,01 olan hastalarda (duyarlılık: %61,1, özgüllük: %60,9) artmış nüks oranı bulundu. Tüm prognostik faktörler arasında düşük LMO, kansere bağlı ölümü belirleyen bağımsız en önemli faktör olarak bulundu.

Sonuç: Özellikle laringeal kanserin erken evrelerinde azalmış bir LMO, yüksek nüks oranları ve kötü prognoz ile ilişkilidir. Anahtar Kelimeler : Lenfosit Monosit Oranı, Larenks Kanseri, Prognoz, Nüks