KBB-Forum 2022 , Cilt 21, Sayı 1

GENEL ANESTEZİ ALAN HASTALARDA POSTOPERATİF BOĞAZ BULGULARININ KLİNİK VE MİKROBİYOLOJİK ÖZELLİKLERİNİN ARAŞTIRILMASI

Mehmet HİSARCIKLIOĞLU 1, MD; Kerem KÖKOĞLU 2, MD; Gülten Benan GÖÇER 2, MD; Selma GÖKAHMETOĞLU 3, MD; İbrahim KETENCİ 2, MD; Yaşar ÜNLÜ 2, MD;
1Necip Fazıl Şehir Hastanesi, KBB Hastalıkları, Kahramanmaraş, Turkey
2Erciyes Universitesi Tıp Fakültesi, KBB Hastalıkları, Kayseri, Turkey
3Erciyes Universitesi Tıp Fakültesi, Tıbbi Mikrobiyoloji, Kayseri, Turkey
Amaç: Genel anestezi alan hastalarda ameliyat sonrası boğaz bulgularının klinik ve mikrobiyolojik özelliklerini değerlendirmek.

Gereç - Yöntem: Orofaringeal, laringotrakeal ve nazal cerrahiye giden hastalar çalışmaya alındı. Kronik laringofarinjiti olan, sigara içen, cerrahide çoklu entübasyon girişimi yapılan ve bu nedenle entübasyonu geciken hastalar dışlandı. Yaş, cinsiyet, entübe kalınan süre, tüp boyutu ve kullanılan anestezik ajanlar kaydedildi. Endoskopik orofarinks ve larinks muayenesi ameliyattan önce ve sonraki gün 24. saatte yapıldı. Ameliyat sonrası görsel analog skala ile ağrı değerlendirmesi yapıldı. Cerrahi öncesinde ve sonraki gün 24. saatte nazofarinks sürüntüsü alındı. Bu örnekler 33 mikroorganizmanın değerlendirildiği bir çoklu PCR testine tabi tutuldu. Tespit edilen mikroorganizmalar, ağrı skoru ve endoskopik bulgular istatistiksel olarak karşılaştırıldı.

Bulgular: Çalışmaya 18-65 yaş arası 40 hasta alındı. Hastaların % 55'inde anormal endoskopik bulgular ve % 17.5'inde tespit edilen mikroorganizma vardı. Anormal endoskopik muayene bulgusu ile entübe kalınan süre arasında ilişki bulunmazken, anormal görünüm ile ağrı skoru arasında pozitif ilişki mevcuttu. Ağrı skoru ile mikroorganizma tespit edilmesi arasında ilişki yoktu.

Sonuç: Çalışmada cerrahi sonrası boğaz ağrısı ile anormal endoskopik bulgu arasında ilişki saptanırken, ağrı skoru ile mikrobiyolojik içerik arasında ilişki bulunamamıştır. Anahtar Kelimeler : Endoskopi, boğaz ağrısı, cerrahi, PCR