KBB-Forum 2022 , Cilt 21, Sayı 1

ERİŞKİNLERDE GASTROÖZOFAGEAL REFLÜ HASTALIĞININ RİNOSİNÜZİT ETİYOLOJİSİNE ETKİSİ

M. Tarhun YOSUNKAYA 1, MD;
1Lokman Hekim Universitesi Tıp Fakültesi, KBB, Ankara, Turkey Amaç: Rinosinüzit (RS) ve gastroözofageal reflü hastalığı (GERD) toplumda sık görülen hastalıklardır. RS'nin patofizyolojik mekanizmasının drene olan sinüs ostiumunda obstrüksiyona yol açan hafif ödem ile başladığı rapor edilmektedir. GERD'nin sinüs ostiumundaki ilk tıkanıklığın birçok olası tetikleyiciden biri olduğu düşünülmektedir. Bu çalışmada, RS ve GERD arasındaki ilişkiyi araştırmayı amaçladık.

Gereç ve Yöntemler: Çalışmaya, Gastroenteroloji bölümü tarafından GERD tanısı almış 24-53 yaş arası 68 hasta (38 kadın, 29 erkek) ve 28-49 yaş arası 35 sağlıklı erişkin (19 kadın, 16 erkek) dahil edildi. GERD tanısı alan hastaların Kulak Burun Boğaz (ENT) semptomları ve bilgisayarlı sinüs tomografi (CT) sonuçları değerlendirilerek RS ile GERD arasındaki ilişki araştırıldı.

Bulgular: Bu çalışmada GERD'nda en sık görülen KBB semptomu boğazda rahatsızlık (%83), ardından öksürük (%71) idi. RS nin 3 ana semptomu olan postnazal akıntı (%52), burun tıkanıklığı (%32) ve yüz ağrısının (%19) bu hastalarda sık olduğu görüldü. GERD olan 67 hastanın %76'sında CT'de RS bulguları saptanırken, kontrol grubundaki 35 sağlıklı yetişkinlerde bu oran %17 olarak bulundu. CT sonuçlarına göre GERD ile RS arasındaki ilişki istatistiksel olarak anlamlıydı (p<0.05).

Sonuç: Bu çalışma sonucunda RS ile GERD arasında yakın bir ilişki bulunmasına rağmen, bilimsel olarak geçerli bir ilişki belirsizliğini korumaktadır. Bu ilişkiyi pekiştirecek ve destekleyecek ileri çalışmalara ihtiyaç vardır. Anahtar Kelimeler : Rinosinüzit, gastroösefagial reflü hastalığı, etyoloji, erişkinler