KBB-Forum 2021 , Cilt 20, Sayı 1

EFÜZYONLU OTİTİS MEDİALI ÇOCUKLARDA ORTA KULAK EFÜZYONLARINDA KALPROTEKTİN VARLIĞININ DEĞERLENDİRİLMESİ VE TÜMÖR NEKROZ FAKTÖR-ALFA VE İNTERLÖKİN-8 İLE İLİŞKİSİ

Fırat ONUR 1, MD; Özgür YİĞİT 1, MD; Deniz Tuna EDİZER 1, MD; Hafize UZUN 2, MD;
1University of Health Sciences, Istanbul Training and Research Hospital, Otorhinolaryngology & Head And Neck Surgery, Istanbul, Turkey
2Cerrahpasa Medical Faculty, Istanbul University-Cerrahpasa, Department of Biochemistry, Istanbul, Turkey
Amaç: Bu çalışmanın amacı efüzyonlu otitis media (EOM) olan hastalarda, orta kulak efüzyonlarında kalprotektin varlığını değerlendirmek ve kalprotektinin efüzyonlardaki proenflamatuar sitokinler olan interlökin-8 (IL-8) ve tümör nekroz faktör-α (TNF-α), klinik ve epidemiyolojik verilerle ilişkisini belirlemektir.

Yöntem ve Gereçler: Kronik EOM tanısı alan ve ventilasyon tüpü yerleştirilmesi planlanan 33 çocuk hasta (2.5-14 yaşlar arası) çalışmaya dahil edildi. Ameliyat sırasında toplam 41 orta kulak efüzyonu ve 33 plazma örneği toplandı ve daha sonra numunelerdeki kalprotektin, IL-8 ve TNF-α seviyeleri, piyasada bulunan sandviç enzime bağlı immünosorban test (ELISA) kitleri kullanılarak değerlendirildi. Efüzyon örneklerindeki toplam protein seviyeleri bisinkoninik asit (BCA) protein testi ile ölçüldü.

Bulgular: Kalprotektin, IL-8 ve TNF-α, efüzyonların sırasıyla %100, %95.1 ve %43.9'unda saptandı. Efüzyonlarda saptanan ortalama kalprotektin, IL-8 ve TNF-α seviyeleri sırasıyla 581.4 ± 740 ng / mg total protein, 3379.2 ± 4329.6 pg / mg total protein ve 53.6 ± 69.7 pg / mg total protein idi. Plazma örneklerindeki ortalama kalprotektin konsantrasyonu 123.11 ± 59.40 ng/ml idi. Ölçülen kalprotektin ve TNF-α değerleri arasında pozitif korelasyon saptandı (p <0.05). Ölçülen kalprotektin, IL-8 veya TNF-α değerleri ile hasta yaşı veya efüzyon süresi arasında korelasyon yoktu.

Sonuç: Kalprotektinin, EOM sırasındaki inflamatuar sürece katkıda bulunabileceği görülmektedir. Bununla birlikte, kalprotektinin yeni tedavi stratejilerinin geliştirilmesine yardımcı olabilecek EOM'daki rolünün tam olarak ortaya çıkarılması için, daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır. Anahtar Kelimeler : Kalprotektin; Sitokin; Efüzyonlu Otitis Media; İnterlökin-8; Tümör Nekroz Faktör-?