KBB-Forum 2021 , Cilt 20, Sayı 1

KRANİYAL MR GÜRÜLTÜSÜNÜN İÇ KULAK ÜZERINE ETKİSİ

Suphi BULĞURCU 1, MD; Miraç Ayşen UNSAL 2, MD; Fatih ÖZÇELİK 3, MD; Mehmet İNCEDAYI 4, MD; Evren ERKUL 1, MD; Engin ÇEKİN 1, MD;
1Sultan 2. Abdülhamid Han Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Kulak Burun Boğaz Hastalıkları, İstanbul, Turkey
2Sultan 2. Abdülhamid Han Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Nöroloji, İstanbul, Turkey
3Sultan 2. Abdülhamid Han Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Biyokimya, İstanbul, Turkey
4Sultan 2. Abdülhamid Han Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Radyoloji, İstanbul, Turkey
Amaç: Yüksek sese maruz kalmak, iç kulak tüylü hücrelerine zarar verebilir. Bu nedenle, manyetik rezonans (MR) görüntüleme tarafından üretilen yüksek seviyede gürültü, iç kulakta hasar oluşturma riski oluşturur. Bu çalışmada, kulak tıkacı kullanılmadan kraniyal MR uygulanan hastalarda iç kulak hasarın değerlendirilmesi amaçlandı.

Yöntem ve Gereçler: Kulak tıkacı kullanılmadan kraniyal MR uygulanan 34 hasta prospektif olarak incelendi. Odyometri, distorsiyon ürünü otoakustik emisyon (DPOAE) seviyesi ve prestin seviyesi sırasıyla; a) MR'dan iki saat önce, b) MR'dan yirmi dört saat sonra ve c) MR'dan on dört gün sonra değerlendirildi.

Bulgular: Her frekans için her iki kulakta yapılan üç odyometrik değerlendirme arasında istatistiksel fark bulunmadı. Her frekans için her iki kulakta üç DPOAE değerlendirmesi arasında istatistiksel bir fark yoktu. İkinci değerlendirmede prestin seviyesi biraz yükselmesine rağmen üç prestin seviyesi değerlendirmesi arasında istatistiksel bir fark yoktu.

Sonuç: Prestin seviyesi hafif yükselmesine rağmen kraniyal MR gürültüsü hiç bir hastada işitme kaybına sebep olmamaktadır. Anahtar Kelimeler : İşitme, gürültü, prestin