KBB-Forum 2021 , Cilt 20, Sayı 1

FARKLI YAŞ GRUPLARINDAKİ BİREYLERDE VİDEONİSTAGMOGRAFİ BULGULARININ KARŞILAŞTIRILMASI

Dr. Ody. Özge GEDİK1, Uzm. Ody. Nilüfer BAL1, Ody. Sümeyye ÖZDEMİR1, Ody. Zümrüt AKBEY SEYREK1, Ody. Anıl ÇAPAR1
1Bezmialem Vakıf Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi, Odyoloji Bölümü, İstanbul, Türkiye Amaç: Farklı yaş gruplarında elde edilen sakkad, smooth pursuit ve optokinetik test sonuçlarının karşılaştırılması, yaşa bağlı oluşan farklılıkların araştırılmasıdır.

Gereç ve Yöntem: Her gruba baş dönmesi şikayeti, bilinen bir nörolojik hastalığı bulunmayan ve teste koopere olabilen 30'ar kişi dahil edilmiştir. Gaze, Spontan Nistagmus, Sakkad, Smoothpursuit ve Optokinetik testler uygulanmıştır. İstatistiksel değerlendirme One way Anova ve TUKEY testleri ile yapılmıştır.

Bulgular: Gaze ve spontan nistagmus testinde bireylerin hiçbirinde nistagmus gözlenmemiştir. Sakkad hız ve doğruluk, optokinetik kazanç değerinde gruplar arasında anlamlı farklılık gözlenmemiştir. Sakkad latans ortalama değerinde sola bakışta 50-70 yaş grubunda elde edilen değerler genç yetişkin ve pediatrik gruba göre; sağa bakışta ise 50-70 yaş grubunda elde edilen değerler genç yetişkin gruba göre anlamlı derecede daha büyük elde edilmiştir. Smooth pursuit kazanç ortalaması 0.1Hz ve 0.2 Hz sola bakışta; genç yetişkin grupta 50-70 yaş grubuna göre; 0.1 Hz sağa bakışta ise genç yetişkin grupta pediatrik ve 50-70 yaş grubuna göre anlamlı derecede yüksek elde edilmiştir. Smooth pursuit asimetri değeri 0.2Hz sola bakışta 50-70 yaş grubunda genç yetişkin ve pediatrik gruba göre; 0.2Hz sağa bakışta 50-70 yaş grubunda genç yetişkin gruba göre; 0.4Hz sola bakışta pediatrik ve 50-70 yaş gruplarında genç yetişkin gruba göre anlamlı derecede yüksek elde edilmiştir.

Sonuç: Okulomotor test bataryalarında yaşa göre farklı sonuçlar elde edilebilmektedir. Bu nedenle analiz sırasında yaşa göre oluşturulmuş normatif verilerin kullanılması sonuçların güvenirliğini arttıracaktır. Anahtar Kelimeler : Optokinetik, sakkad, smooth pursuit, videonistagmografi