KBB-Forum 2017 , Cilt 16, Sayı 3

OBSTRÜKTİF UYKU APNESİ OLAN HASTALARDA POSTURAL DENGE VE DÜŞME RİSKİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ

Harun SOYALIÇ1, MD; Handan İNÖNÜ2, MD; Mustafa AVCU1, MD; Can KOÇAK3, MD;Ahmet İNANIR4, MD; Evrim Ünsal TUNA1, MD
1Ahi Evran Üniversitesi Tıp Fakültesi, Kulak Burun Boğaz Anabilim Dalı, Kırşehir, Turkey
2Gaziosmanpaşa Üniversitesi Tıp Fakültesi, Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı, Tokat, Turkey
3Gaziosmanpaşa Üniversitesi Tıp Fakültesi, Kulak Burun Boğaz Anabilim Dalı, Tokat, Turkey
4Gaziosmanpaşa Üniversitesi Tıp Fakültesi, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı, Tokat, Turkey
Giriş: Biodeks Denge Sistemini kullanarak obstrüktif uyku apneli hastalarda postural dengenin ve düşme riskinin (Postural Stability and Fall Risk) değerlendirilmesidir.

Yöntem ve Gereçler: Çalışmaya 95 birey dahil edildi. Bireylerin 25'i AHI'si 5 in altında olan sağlıklı kontrol grubundan (13 erkek, 12 kadın ), 35’i hafif dereceli OUAS 'lı hastalardan (17 erkek, 18 kadın), 35'i de orta -ağır OUAS'lı hastalardan (19 erkek,16 kadın) oluşmaktaydı. OUAS 'lı hastalar ve sağlıklı kontrol grubu bireyler denge ve düşme riski açısından test edildi. Denge ve düşme riski Biodex Denge Sistemi ile değerlendirildi.

Bulgular: Grupların cinsiyet, yaş, boy, kilo, Genel Stabilite İndeksi (GSİ), Antero-Posterior Stabilite İndeksi (APSİ) ve Medio-Lateral Stabilite İndeksi (MLSİ) arasında karşılaştırma yapıldığında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık saptanmadı (p>0,05). Kontrol grubu ile hafif OUAS ve orta- ağır OUAS gruplarının VKİ ortalamaları arasında anlamlı bir fark saptanmaz iken (p>0,05) hafif OUAS grubunun VKİ ortalaması (27,11±2,35) orta-ağır ağır OUAS grubunun VKİ ortalamasından (28,72±2,98) anlamlı derecede daha düşüktü (p=0,039). Gruplar Düşme Riski İndeksine (DRİ) göre karşılaştırıldığında gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farkılık saptandı (p<0,001). Orta-ağır OUAS grubunun ortalama Düşme Riski İndeksi, hafif OUAS grubunun ortalama Düşme Riski İndeksi ve kontrol grubunun ortalama Düşme Riski İndeksi değerinden istatistiksel olarak anlamlı derecede daha büyüktü. (sırayla p=0,044; p<0,001).

Sonuç: Özellikle ağır derecede obstrüktif uyku apnesi olan ve dikkat-denge gerektiren aktiviler gerçekleştiren hastalardaki dengesizlik ve düşme riski Biodeks Denge Sistemi ile belirlenebilir. Anahtar Kelimeler : Biodeks denge sistemi, denge bozukluğu, düşme riski, obstrüktif uyku apnesi sendromu