KBB-Forum 2013 , Cilt 12, Sayı 2

BAŞ VE BOYUN PARAGANGLİYOMLARININ CERRAHİ TEDAVİSİ: 55 OLGUNUN GÖZDEN GEÇİRİLMESİ

Gamze ATAY, MD; Rıza Önder GÜNAYDIN, MD; Nilda SÜSLÜ, MD; Serdar ÖZER, MD; Münir Demir BAJIN, MD; Ali Şefik HOŞAL, MD; Levent SENNAROĞLU, MD
Department of Otolaryngology, Hacettepe University Medical School, Ankara, Turkey Amaç: Çalışmanın amacı, baş ve boyun paragangliyomları (PG) ile ilgili tek bir merkezin, tümörün köken aldığı bölge, klinik bulgular ve cerrahi tedavi sonuçları açısından deneyimini gözden geçirmektir.

Gereç ve Yöntemler: Çalışmaya 2000- 2012 yılları arasında, baş ve boyun PG nedeni ile ameliyat edilen 51 hasta dahil edildi. Kullanılan tanısal yöntemler, cerrahi bulgular ve sonuçlar açısından kayıtlar retrospektif olarak incelendiğinde 51 hastada toplam 55 PG tespit edildi. Çalışmadaki 17 hastada 20 karotis cisimciği tümörü (KCT), 12 hastada jugulotimpanik PG (JTP), 1 hastada izole juguler PG (JP), 18 hastada timpanik PG (TP) ve 4 hastada vagal PG (VP) mevcuttu.

Bulgular: KCT:.Eksize edilen 17 KCT'nin 10'una balon oklüzyon testi uygulandı. Üç hastada internal karotis arter korunamadı. KCT hastalarında başka herhangi bir vasküler ya da nörolojik defisite rastlanmadı Tüm tümörlerde tam rezeksiyon sağlandı..

JTP ve JP: Tüm JTP'lerde (n=12) ameliyat öncesi embolizasyon uygulandı. Ameliyat sonrasında 1 JTP'de menenjite yol açan beyin omurilik sıvısı kaçağı izlendi. JP hastasında tam rezeksiyon sağlandı.

TP: On sekiz hastanın 16'sında endaural, 2'sinde endomeatal insizyon ile cerrahi uygulandı ve hepsinde tam rezeksiyon sağlandı.

VP: Dört VP hastasının 3'üne balon oklüzyon testi uygulandı. Bir hastada tam rezeksiyon yapılamadı. Ameliyat sonrasında hastaların2'sinde kraniyal sinir paralizileri gözlendi.

Sonuç: Baş ve boyun PG'lerinde, tedavi yönteminin seçimi, hastanın yaşı, tümörün boyutu ve yerleşim yeri, kraniyal sinir paralizilerinin varlığı ve cerrahın deneyimine göre belirlenmelidir. KCT'ler ve TP'ler için kliniğimizde tercih edilen tedavi yöntemi cerrahidir. VP'lerde olası morbiditeler nedeniyle, cerrahi, kitle semptomatik hale gelene kadar ertelenebilir. JP'lerde ise cerrahi kararı her olgu ayrı değerlendirilerek alınmalıdır. Anahtar Kelimeler : Paragangliyom, karotis cisimciği tümörü, jugulotimpanikum, vagal paragangliyom