KBB-Forum 2012 , Cilt 11, Sayı 4

MİDE İÇERİĞİNİN NEDEN OLDUĞU ÖSTAKİ HASARININ HİSTOPATOLOJİK ÖZELLİKLERİ NELERDİR ?

Dr. Tamara ARSLANTAŞ1, Dr. Giray AYNALİ2, Dr. Mustafa TÜZ2, Dr. Murat YARIKTAŞ2, Dr. Hasan YASAN2, Dr. Alpaslan GÖKÇİMEN3, Dr. Mustafa DOĞAN2
1Afyon Sandıklı Devlet Hastanesi, KBB Kliniği, Afyon, Türkiye
2Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesi, KBB BBC AD, Isparta, Türkiye
3Adnan Menderes Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Histoloji AD, Aydın, Türkiye
Amaç: Ekstraözefageal reflü kulakta östaki tüp hasarı yoluyla otitis mediaya neden olmaktadır. Bu çalışmanın amacı ratlarda deneysel reflünün neden olduğu östaki hasarının histopatolojik özelliklerini multifaktöryel olarak değerlendirmektir.

Yöntem: Toplam 19 albino rat HCl/Pepsin göre iki gruba ayrıldı. İnfüzyonları uygulayabilmek amacıyla ratların tümünün nazofarenksine polietilen tüpler yerleştirildi. Tüp yoluyla 7 gün boyunca gruplardan birine HCl/Pepsin diğerine Fosfat tamp. %0.9 NaCl uygulandı. Uygulamanın 7.'nci gününde tüm ratlar sakrifiye edildi. Ratların her iki kulaklarında ve östakinin nazofarenks ve timpanum bölgelerine ait kesitlerde, goblet hücre yoğunluğu, submukozal inflamatuar hücre infiltrasyonu, submukozal bezlerdeki hasar, hipertrofi ve bağ doku artışı gruplar arasında karşılaştırıldı. Elde edilen değerler için gruplar arasındaki çoklu karşılaştırmalarda Mann-Whitney U, grup içindeki kulak (sağ/sol) ve bölgeye (‘N'/ ‘T') göre yapılan istatistiklerde yine non-parametrik Wilcoxon testi kullanıldı.

Bulgular: Östakinin nazofarenks ve timpanum bölgeleri, sağ ve sol kulaklar bütüncül olarak karşılaştırıldığında da, ayrı ayrı karşılaştırıldığında da iki grup arasında goblet hücre yoğunluğu açısından anlamlı bir fark yoktu. Diğer bütün parametreler ise HCL-pepsin verilen grupta kontrol grubundan anlamlı olarak daha yüksekti (submukozal inflamatuar hücre infiltrasyonu, submukozal bezlerdeki hasar, bez hipertrofisi ve bağ doku artışı). Ayrıca bir çok inflamatuar parametre nazofarenks bölgesinde timpanum bölgesine göre anlamlı olarak daha yüksekti.

Sonuç: Çalışmamız göstermiştir ki, deneysel olarak nazofarenkse ulaşan mide içeriği (HCL-pepsin) rat östakilerinde belirgin multifaktöryel histopatolojik değişikliklere neden olmaktadır. Anahtar Kelimeler : Gastroözefageal Reflü, Östaki Tüpü, Orta Kulak