KBB-Forum 2012 , Cilt 11, Sayı 3

MAKSİLLER SİNÜS TÜMÖRLERİ

Dr. Sait Selçuk ATICI1, Dr. Fatih ÇAĞLAK2, Dr. Yavuz UYAR3
1Konya Numune Hastanesi, Kulak Burun Boğaz, Konya, Türkiye
2Özel Selçuklu Hastanesi , Kulak Burun Boğaz Kliniği, Konya, Türkiye
3Okmeydanı Eğitim Araştırma Hastanesi , Kulak Burun Boğaz Kliniği, Konya, Türkiye
Amaç: Bu çalışmada cerrahi tedavi uyguladığımız maksiller sinüs tümörlü 43 olgu retrospektif olarak değerlendirildi.

Gereç ve Yöntem: 1995- 2001 yılları arasında Selçuk Üniversitesi, Meram Tıp Fakültesi, Kulak Burun Boğaz Anabilim Dalı'nda maksiller sinüs tümörü tanısı alan 43 olgu incelendi.

Bulgular: Çalışmamızda maksiller sinüs tümörlü 43 hasta cerrahi tedaviye alındı. Bunlardan 15 'i epidermoid karsinom, 2 'si adenokistik karsinom, 1'er vaka mukoepidermoid karsinom, adenoid karsinom, verrüköz karsinom, rabdomyosarkom, esthesionöroblastom, transisyonel hücreli karsinom, non hodgking lenfoma, malign melanom, anjiosarkom, 3 vaka giant cell granülom, 3 vaka juvenil nazofarengeal anjiofibrom, 5 vaka mukosel, 2 vaka fibröz displazi, 1'er vaka inverted papillom, psödotümör, osteom olarak tespit edildi. 17 hastaya cerrahi tedavi, 11 hastaya cerrahi ve radyoterapi, 10 hastaya ise cerrahi ve kemoradyoterapi uygulandı. 2 hasta inoperabl idi.

Sonuç: Paranazal sinüs tümörlerinin tedavisi karmaşık olduğundan, tedavi protokolleri vakaya göre planlanmalıdır. Günümüzde en etkili tedavi yöntemi cerrahi ve preoperatif veya postoperatif radyoterapi ile mümkün olmaktadır. Anahtar Kelimeler : Paranazal sinüsler, tümör, cerrahi