KBB-Forum 2003 , Cilt 2, Sayı 1

AMİNOGLİKOZİT İÇEREN KULAK DAMLALARININ NEDEN OLDUĞU OTOTOKSİSİTEDEN BİR SPİN TRAP’LE (PBN) KORUNMA: KRONİK ETKİLER

Ümit TUNCEL, MD1; Erdinç AYGENÇ, MD1; William J CLERICI, MD2
1Ankara Numune Hastanesi, 1.KBB, Ankara, Türkiye
2The University of Kentucky College of Medicine, Otolaryngology Head and Neck Surgery, Kentucky, ABD
Amaç: Aminoglikozit içeren kulak damlalarının (AD) neden olduğu ototoksisitenin engellenmesinde spin trapl’erin uzun süreli koruyucu etkisini araştırmak.

Yöntem ve Gereçler: Topikal aminoglikozid kulak damlaları (AD) ve yapay perilenf(PER) tedavisinin kohlear mikrofonik (CM), birleşik aksiyon potansiyeli (CAP) ve 2F1-F2 distorsiyon product otoakustik emisyon(DPOAE) sensitiviteleri üzerindeki kronik etkilerinin intraperitoneal α-phenyl-tert-butyl-nitrone (PBN) ve %0.9 NaCl (saline) uıygulaması ile azalıp azalmadığını 3 guinea pig grubu üzerinde araştırdık (n=5/grup):a)saline + PER;b)saline+AD; c) PBN +AD.

Bulgular: Kontrol değerleriyle karşılaştırıldığında,saline+AD grubunun ortalama CM ve CAP değerleri bütün frekanslarda ileri derecede azalmıştı (p<.05). CAP ve CM için, PBN+AD grubundaki ortalama kayıplar saline+AD grubundan 8,12,16 ve 24 kHz’de belirgin olarak daha azdı, ve ve bu durum PBN’nin topikal AD’nin oluşturduğu hasarı önlediğini gösteriyordu. Bütün frekanslardaki ortalama 2F1-F2 DPOAE değerleri, AD alan bütün gruplarda PBN tedavisinden bağımsız olarak ilk değerlerinin altına indi.

Sonuç: Bu bulgular, serbest radikaller aracılığıyla oluşan olayların guinea pig’lerde AD tarafından meydana getirilen ototoksisiteden kısmen sorumlu olduğunu ve DPOAE’lerin bu ototoksisiteye karşı çok duyarlı olduğunu desteklemektedir.

Anahtar Kelimeler : free radical, neomycin, polymyxin B