KBB-Forum 2006 , Cilt 5, Sayı 4

DENEYSEL MİRİNGOSKLEROZDA TİMPANOMETRİ DEĞİŞİKLİKLERİ

Dr. Adin SELCUK, Dr. Özgür AKDOĞAN, Dr. İbrahim ÖZCAN, Dr. Huseyin DERE
Ankara Numune Hastanesi, 4.KBB, Ankara, Türkiye Amaç: Timpan membranda miringoskleroz varlığı, zar hareketliliğini azaltarak timpanometrik değerlendirmeyi etkiler ve orta kulak patolojisinin yanlış yorumlanmasına neden olabilir. Çalışmada, deneysel miringoskleroz oluşturularak timpanometri üzerine etkileri gösterilmiştir.

Yöntem ve Gereçler: 20 adet kobay kulağında bilateral timpan membran anterior kadranlarında multipl perforasyonlar oluşturuldu. İşlem öncesi tüm deneklere ve 6 hafta sonrası miringoskleroz gelişmiş olanlara timpanometrik değerlendirme yapıldı.

Bulgular: 16 adet timpanik zarda miringoskleroz gelişti. Bu kulaklarda orta kulak kompliansları ve hacimleri işlem öncesi değerleri ile karşılaştırıldığında anlamlı derecede azalma görüldü.

Sonuç: Miringoskleroz gelişmiş bir zarda timpanometride komplians azalır. Timpan membran ve orta kulak mobilitesini azaltan diğer patolojilerde de benzer timpanometri sonuçları elde edilebilir. Bu orta kulak patolojileri değerlendirilirken, miringoskleroz varlığı durumlarında test sonuçlarının etkilenebileceği unutulmamalıdır. Anahtar Kelimeler : Timpan membran, miringoskleroz, timpanometri