KBB-Forum 2006 , Cilt 5, Sayı 4

LARİNKS KARSİNOMLARINDA STROMAL EOZİNOFİLİK REAKSİYONUN PROGNOSTİK PARAMETRELER İLE İLİŞKİSİ

Dr. Ediz TUTAR1, Dr. Erkan KARATAŞ2, Dr. Yasemin KİBAR1, Dr. Tekin BAĞLAM2, Dr. Cengiz DURUCU2
1Gaziantep Üniversitesi, Patoloji, Gaziantep, Türkiye
2Gaziantep Üniversitesi, KBB, Gaziantep, Türkiye
Amaç: Oluşum mekanizmaları tam anlaşılamasa da tümör ilişkili doku eozinofilisi (TİDE) birçok malignitede dikkat çekmektedir. Bu çalışmada, TİDE ile larinks karsinomu prognostik faktörleri arasındaki ilişki analiz edilmiştir.

Gereç ve Yöntemler: 85 larinks epidermoid karsinom olgusunda TİDE incelenmiştir. Her büyük büyütme alanındaki (400X) ortalama eozinofil sayısına göre şu şekilde 3 kategoriye ayrılmıştır: 0 (negatif), 1-5 ( derece 1+ ) ve 5'den çok ( derece 2+ ).

Bulgular: Hastalar 35-76 yaşları arasında olup 80'i erkek ve 5'i bayandı. 41 olgu TİDE negatif (%48) ve 44 olgu TİDE pozitif (%52) bulundu. TİDE ile tümör diferansiasyonu, vasküler invazyon, perinöral invazyon, lenf nodu metastazı, hasta yaşı, T evresi arasında istatiksel olarak anlamlı bir ilişki yoktu (p>0.05).

Sonuç: Bu bulgular, larinks kanserlerinin biyolojik agresif davranışlarını tesbit etmede, stromal eozinofilik infiltrasyonun önemli olmadığını düşündürmektedir. Anahtar Kelimeler : Larinks karsinomu, eozinofil, prognostik parametreler